Per 1 januari veranderen er altijd een paar zaken die voor jou/jullie als ex-partners van belang kunnen zijn. Om het zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet:

  • De indexering van alimentatie per 1 januari 2024 is vastgesteld op 6,2%. Dit is van toepassing op zowel kinder- als partneralimentatie. Als jij die betaalt (aan je ex-partner en/of een gezamenlijke kinderrekening), dien je waarschijnlijk je maandelijkse betaling(en) hierop aan te passen. Zie hiervoor jullie convenant c.q. ouderschapsplan.
  • De alleenstaande ouder toeslag voor 2024 bedraagt € 3.480. De belastingdienst past dit automatisch aan (net als evt. andere toeslagen). 
  • Het kindgebonden budget voor 2024 bedraagt € 2.436 per kind (een aanzienlijke stijging!). De belastingdienst past dit automatisch aan.
    NB: Als er ook sprake is van een verandering van inkomen, dan kan het slim zijn om met je ex-partner te overleggen wie de KGB aanvraagt (en alimentatiebedragen daarop aan te passen). Let op: evt. wijzigingen moet je doorgeven vóór 1 januari!
  • De ziektekostenverzekering: als je voor jullie kinderen komend jaar specifieke kosten (bijv. orthodontie) verwacht, kan het slim zijn om met je ex-partner te bekijken bij wie de kinderen komend jaar het best op de polis kunnen staan en welke aanvullende verzekeringen wellicht financieel voordeel opleveren. Let op: evt. wijzigingen moet je aan je verzekeraar doorgeven vóór 1 januari!

Mogelijk zijn er in jullie geval ook andere wijzigingen, bijvoorbeeld in de omgangregeling van de kinderen, veranderingen van inkomen of woning, nieuwe liefdes, … Ik hoop natuurlijk van harte dat jullie daar met elkaar uitkomen!

Kleine tip: neem even de moeite om nieuwe afspraken schriftelijk vast te leggen. Kleine wijzigingen kunnen heel eenvoudig per mail, met een reply van de ander voor akkoord. 

Grote wijzigingen vragen misschien wat meer tijd om te bedenken&voelen wat je daar samen mee kunt en wilt. En hoe je dat vastlegt. Mocht ik jullie daarbij kunnen helpen: je weet me te vinden!

Voor nu wens ik je warme dagen toe en een gezond & liefdevol 2024 ! 

Vergelijkbare berichten