Partneralimentatie: wat je moet weten na een scheiding

Inhoudsopgave show

Wat is partneralimentatie?

Definitie en doel van partneralimentatie

Partneralimentatie is een financiële bijdrage die de ene ex-partner aan de andere ex-partner betaalt na een scheiding. Het doel van partneralimentatie is om de levensstandaard van beide ex-partners zoveel mogelijk in lijn te houden met de levensstandaard tijdens het huwelijk. 

Partneralimentatie komt vooral voor als tijdens het huwelijk één partner afhankelijk was van het inkomen van de ander, bijvoorbeeld omdat één partner aanzienlijk minder verdiende of voor de kinderen zorgde en daardoor geen eigen inkomen had.

Verschil tussen partneralimentatie en kinderalimentatie

Er is een duidelijk verschil tussen partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie is bedoeld voor het levensonderhoud van de ex-partner, terwijl kinderalimentatie specifiek gericht is op de kosten voor de opvoeding en verzorging van de kinderen. 

Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie; eerst moeten de financiële behoeften van de kinderen worden gedekt.

Partneralimentatie: wat u moet weten na een scheiding

Wanneer kom je in aanmerking voor partneralimentatie?

Je komt in aanmerking voor partneralimentatie als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had en je ex-partner een hoger inkomen heeft dan jij. Ook kun je recht hebben op partneralimentatie als je in een samenlevingscontract expliciet afspraken hierover hebt vastgelegd. Zonder dergelijke afspraken in een samenlevingscontract is er doorgaans geen recht op partneralimentatie.

Hoeveel alimentatie moet ik betalen?

De hoogte van de partneralimentatie die je moet betalen, wordt bepaald door de rechter of kan in overleg met je ex-partner worden vastgesteld. Hierbij wordt gekeken naar de behoefte van de ontvangende partij en de draagkracht van de betalende partij. Het is verstandig om een mediator in te schakelen om een eerlijke en realistische berekening te maken.

Hoe lang moet je partneralimentatie betalen?

De duur van partneralimentatie hangt af van de omstandigheden rondom de scheiding. Voor scheidingen na 1 januari 2020 geldt dat de maximale duur vijf jaar is, tenzij er sprake is van langdurige huwelijken of speciale omstandigheden zoals het hebben van jonge kinderen. Bij huwelijken korter dan tien jaar is de duur de helft van de tijd van het huwelijk.

Hoe lang moet je partneralimentatie betalen?

Partneralimentatie, maar niet getrouwd: hoe werkt dat?

Als je  niet getrouwd was, maar wel een samenlevingscontract had waarin partneralimentatie is opgenomen, dan geldt deze afspraak. Zonder samenlevingscontract is er meestal geen recht op partneralimentatie. 

Hoe wordt de hoogte van partneralimentatie bepaald?

Levensstandaard tijdens het huwelijk

De levensstandaard die tijdens het huwelijk werd onderhouden, speelt een rol bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie. De rechter streeft ernaar dat de ontvangende partij een vergelijkbaar niveau van levensonderhoud kan handhaven na de scheiding, zolang de betalende partij dit kan bekostigen.

Inkomsten en uitgaven van beide partners

Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie worden de inkomsten en uitgaven van beide partners in kaart gebracht. Wanneer jullie (minderjarige) hebben, wordt eerst gekeken wat hun behoefte is en wat daarvoor moet worden vastgelegd met betrekking tot kinderalimentatie. Kinderalimentatie valt onder het zogenaamd ‘dwingend recht’: je kunt hier niet van afwijken. 

Scheidingscoach.nl gebruikt hetzelfde softwarepakket als de rechtbank, wat de acceptatie van de gemaakte afspraken versnelt. In de berekeningen worden ook kinderbijslag, kindgebonden budget, combinatiekorting en evt. toeslagen meegenomen.

Daarna wordt bepaald wat de ontvangende partij voor zichzelf nodig heeft en wat de betalende partij kan missen om de levensstandaard van beide ex-partners zoveel mogelijk in lijn te houden met de levensstandaard tijdens het huwelijk. 

Inkomsten en uitgaven van beide partners

Behoefte en draagkrachtberekening

De behoefte van de ontvangende partij en de draagkracht van de betalende partij worden nauwkeurig berekend. Dit betekent dat ik zal helpen om in kaart te brengen welke uitgaven noodzakelijk zijn voor jouw levensonderhoud, terwijl we ook kijken naar wat je ex-partner kan missen zonder zelf in financiële problemen te komen.

Definitieve afspraken over partneralimentatie

Partneralimentatie valt onder het zogenaamd ‘regelend recht’. Dit betekent dat jullie de ruimte hebben om af te wijken van hetgeen de software voorrekent. Want soms zijn er oplossingen denkbaar waar jullie allebei beter mee geholpen zijn (bijvoorbeeld in relatie tot afspraken over de verdeling van het vermogen, of afspraken over de huidige woning). Juist in mediation is er ruimte om die mogelijke oplossingen met elkaar te verkennen – je zit nergens aan vast, zolang er geen handtekeningen onder staan.

Definitieve afspraken over partneralimentatie

Het aanvragen en vaststellen van partneralimentatie

Mediation en overleg met de ex-partner

Het is vaak voordelig om via mediation tot afspraken over partneralimentatie te komen. Mediation biedt een veilige omgeving waarin beide partijen samen met een neutrale mediator tot afspraken kunnen komen. Dit proces is doorgaans sneller en minder kostbaar dan een juridische procedure. En er is ruimte om oplossingen te verkennen die op het eerste gezicht misschien niet voor de hand liggen, maar toch voor jullie beiden voordeliger uitpakken.

Juridische procedures en rechtbank

Als mediation niet tot een akkoord leidt, kan de zaak alsnog worden voorgelegd aan de rechter. De rechter zal op basis van de ingediende financiële gegevens en omstandigheden een beslissing nemen over de hoogte en duur van de partneralimentatie. Op dat moment is er geen ruimte meer om hiervan af te wijken: een uitspraak van de rechter is bindend.

Juridische procedures en rechtbank

Wijzigingen en beëindiging van partneralimentatie

Herziening van alimentatie bij veranderde omstandigheden

Partneralimentatie kan worden herzien als er significante veranderingen in de financiële situatie van een van beide partijen optreden. Bijvoorbeeld, als de betalende partij werkloos wordt of als de ontvangende partij een hoger inkomen krijgt. 

Dit komt vaker voor dan je denkt. Want op het moment van scheiden is het moeilijk om in te schatten hoe je leven er de komende jaren uit gaat zien.  Juist daarom hechten we er bij Scheidingscoach.nl aan, dat stellen hun relatie niet alleen economisch, maar juist ook emotioneel en systemisch op een respectvolle manier beëindigen. Dit vormt de basis voor alle afspraken – en maakt herziening daarvan op een later moment ook een stuk makkelijker. 

Wanneer stopt de verplichting tot betalen?

De verplichting om partneralimentatie te betalen stopt wanneer de afgesproken termijn verstrijkt, de ontvangende partij hertrouwt of gaat samenwonen, of als één van de partijen overlijdt. Ook kan de verplichting stoppen als de betalende partij financieel niet langer in staat is om te betalen.

Belangrijke tips voor het regelen van partneralimentatie

Documentatie en bewijsvoering

Het is essentieel om alle relevante documenten en bewijsstukken te verzamelen en te bewaren. Dit omvat inkomensbewijzen, bankafschriften, en alle andere financiële gegevens die nodig zijn voor de berekening van partneralimentatie. Duidelijke en gedetailleerde documentatie helpt om een eerlijke en nauwkeurige berekening te maken. In de loop van ons traject mag je een uitgebreide checklist van ons verwachten, zodat we niets over het hoofd zien.

Documentatie en bewijsvoering

Communicatie met de ex-partner

Goede communicatie met je ex-partner kan veel problemen voorkomen. Probeer open en eerlijk te zijn over je financiële situatie en je verwachtingen met betrekking tot de alimentatie. Dit kan helpen om wederzijds begrip te bevorderen en conflicten te minimaliseren.

Professionele hulp inschakelen

Het inschakelen van de professionele hulp van Scheidingscoach.nl helpt om het proces soepeler en efficiënter te laten verlopen. Scheidingscoach.nl gebruikt hetzelfde softwarepakket als de rechtbank, wat de acceptatie van de gemaakte afspraken versnelt. In de berekeningen van kinderalimentatie worden ook kinderbijslag, kindgebonden budget, combinatiekorting en evt. toeslagen meegenomen.

Met betrekking tot partneralimentatie is er enige ruimte om af te wijken van hetgeen de software voorrekent. Want soms zijn er oplossingen denkbaar waar jullie allebei beter mee geholpen zijn (bijvoorbeeld in relatie tot afspraken over de verdeling van het vermogen, of afspraken over de huidige woning). Juist in mediation is er ruimte om die mogelijke oplossingen met elkaar te verkennen – je zit nergens aan vast, zolang er geen handtekeningen onder staan.

Ik denk graag met jullie mee om tot eerlijke en haalbare (nieuwe) afspraken te komen!

Veelgestelde vragen over partneralimentatie

Hoe lang duurt het voordat partneralimentatie is geregeld?

De tijd die nodig is om partneralimentatie te regelen, varieert. Als beide partijen snel tot een akkoord komen via mediation, kan het proces binnen enkele weken worden afgerond. Als het via de rechtbank moet worden beslist, kan het enkele maanden tot zelfs jaren duren.

Wat te doen als de ex-partner niet betaalt?

Als je ex-partner de afgesproken partneralimentatie niet betaalt, kun je juridische stappen ondernemen. Je kunt een deurwaarder inschakelen of een verzoek indienen bij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) om de alimentatie te innen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen om achterstallige betalingen te voorkomen.

Wat te doen als de ex-partner niet betaalt?

Kan partneralimentatie worden afgekocht?

Ja, partneralimentatie kan worden afgekocht als beide partijen daarmee instemmen. Dit betekent dat de betalende partij in één keer een groot bedrag betaalt in plaats van maandelijkse betalingen. 

Het is raadzaam om de financiële en fiscale consequenties hiervan goed met elkaar uit te werken. Natuurlijk ben ik als Scheidingscoach.nl op de hoogte van de hoofdlijnen. En waar nodig, kan ik financieel en/of fiscaal adviseur(s) aandragen om de fiscale en financiële implicaties tot in detail in kaart te brengen. Zodat jullie precies weten wat je met elkaar afspreekt.

Hoe Scheidingscoach.nl je kan helpen bij partneralimentatie

Onze diensten en begeleiding

Scheidingscoach.nl biedt uitgebreide ondersteuning bij het regelen van partneralimentatie. Wij helpen bij het berekenen van eerlijke alimentatiebedragen en het vastleggen van jullie afspraken in een convenant. We begeleiden jullie door het hele proces, van de eerste gesprekken tot de juridische bekrachtiging.

Eerste stappen en contact opnemen

Als je meer wilt weten over hoe we jou/jullie kunnen helpen bij partneralimentatie, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw/jullie situatie en geven we een overzicht van de stappen die nodig zijn om tot goede afspraken te komen. 

Je kunt rekenen op de deskundigheid, vertrouwelijkheid en betrokkenheid om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.