Omgaan met weerstand

5 april 2024, Richard Koekoek

Op dit moment volg ik de KNVB-cursus ‘verenigingsscheidsrechter’. Puur voor mijn lol (en een beetje voor mijn dochters ;-). Met afgelopen keer de module ‘Omgaan met weerstand’. Openingsvraag: “Wie vindt weerstand leuk?” Waarop ik zonder nadenken mijn hand op stak.

– – – 20 paar ogen kijken me nogal verbaasd aan – – –


“Eh, ja … in mijn dagelijks werk als mediator is weerstand heel interessant. Want daaronder ligt wat diegene écht belangrijk vindt. Dus vind ik weerstand, nou ja … leuk … in ieder geval héél interessant.”

Cursusleider @MartinDupuis: “Ow, jij verdient er je geld mee! Dan zou ik het ook interessant vinden.”

– – – 20 lachende blikken – – –

Ik: “Nou ja … Het is de ingang naar wat mijn werk zo boeiend maakt. Want die weerstand komt ergens vandaan. Dáár een vraag over stellen en samen onderzoeken wat het is dat er onder die weerstand ligt, en vanaf daar onderzoeken wat diegene dan écht belangrijk vindt, leidt er vaak toe dat er meer raakvlakken met de tegenpartij zijn dan beide partijen in eerste instantie vermoeden.”

Cursusleider: “Eh ja … Maar daar heb je in het veld de tijd niet voor hoor.”

– – – 21 lachsalvo’s – – –


Echt leuk om via zo’n cursus te ervaren hoe bijzonder mijn werk toch is. En hoe genuanceerd dingen soms liggen, ten opzichte van de korte & krachtige standpunten die veel mensen nu eenmaal heel prettig vinden. Niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten.

Niet iedereen is gewend om écht even stil te staan bij wat ze denken, voelen en echt belangrijk vinden. En hoe dat hun handelen en (manier van) communiceren beïnvloedt. En waarom het handelen en (de manier van) communiceren van een ander hen wel of niet bevalt. En hoe dat te doorbreken, om samen tot oplossingen en/of nieuwe omgangsvormen te komen.

Tja – ieder z’n vak 😉.