Een jaar later: scheidings-APK

28-06-2024 – Richard Koekoek

Was jouw scheiding ook zo’n emotionele rollercoaster? En werd je ook overweldigd door wat er allemaal moest worden uitgedacht en geregeld? En losgelaten?
Soms denk ik: eigenlijk is het moment van uit elkaar gaan een heel beroerd moment om je toekomst uit te denken. Want als je door de bomen het bos niet meer ziet … nou ja: weet dan dat je niet de enige bent!

Maar helaas verlangt de wet dat we sluitende afspraken vastleggen mbt (1) de kinderen, (2) de verdeling van al jullie bezittingen en vermogen en (3) eventuele partneralimentatie. Anders wordt de scheiding (of ontbinding geregistreerd partnerschap) niet goedgekeurd en/of het samenlevingscontract niet ontbonden.

ruzie maken

De ervaring leert dat het leven er ca. een jaar na de scheiding soms heel anders uitziet dan je je tijdens de scheiding voorstelde. En je je ook maar kon voorstellen. Het is niet ongebruikelijk dat de toen gemaakte afspraken niet helemaal kloppen met hoe je een en ander nu geregeld zou willen zien.
De ervaring leert ook, dat de grootste emoties ten tijde van de scheiding langzaam maar zeker een plek krijgen. Goede mediation helpt daarbij en maakt, dat dat proces zich na de scheiding kan voortzetten. Langzaam maar zeker komen jullie echt ‘los’ van elkaar.

Zo ontstaat er misschien wel (meer c.q. nieuwe) ruimte om samen terug te kijken op jullie relatie, wat je daarvan hebt geleerd en wat je mee wilt nemen in je nieuwe toekomst. Want daarin zouden jullie, als je daar allebei voor openstaat, elkaar nog steeds kunnen helpen als geen ander!

Om al deze redenen bied ik mijn cliënten een jaar na hun scheiding een gesprek aan. Daarin komen bovengenoemde zaken aan bod en is natuurlijk ruimte voor alles wat er verder nog opkomt.

Is dat gebruikelijk? Nee. Allesbehalve zelfs. Maar ik zie het als onderdeel van mijn belofte dat ik iedereen een prachtige nieuwe toekomst gun – en jou/jullie dus ook!
Ben je al gescheiden en wil je bekijken of de relatie met jouw ex (en jezelf!) beter kan? Ook dan ben je / zijn jullie natuurlijk van harte welkom!